Recensie over De Prooi

show_ci0i54_1Een spannend toneelstuk dat gaat over het vallen van een bank? Dat kan bijna niet goed gaan. Dat is wat velen gedacht zullen hebben toen bekend werd dat de dikke pil van Jeroen Smit, over het uit handen vallen van een van Nederlands grootste banken zou worden vertaald naar een toneelstuk.

De Prooi vertelt het verhaal van ABN Amro dat eind jaren negentig worstelt met een leiderschapscrisis en moet kiezen tussen het varen van een degelijke Hollandse koers of het meer Angelsaksische model waar Rijkman Groenink het gezicht van is. Zoals bekend wordt Groenink op het schild gehesen en verandert hij de cultuur binnen het bedrijf ingrijpend. Er wordt niet meer gekeken naar de goede bedrijfssfeer maar naar prestaties. Daarom sluiten de kleine bankafdelingen in de provincie en wordt er geld vrij gemaakt voor het uitbreiden van de beleggingstakken van het bedrijf. Vanaf dat moment ligt de nadruk op grootse bedrijfsovernames en het aantrekken van vermogende beleggers.

Aan de hand van drie snelle in bretelsgehangen jongens die onderaan de ladder kijken naar hun grote helden aan de top, wordt het verhaal verteld. Beursjargon als ‘short gaan, liften, bulls en bears’ wordt daarin niet geschuwd maar dat lijkt de zaal niet erg te vinden. De gesprekken zijn snel, vaak grappig maar toch begrijpelijk. Het is tekenend voor de manier waarop de leden van het Nationale Toneel een ingewikkeld verhaal hebben vertolkt naar een vlot en humoristisch toneelstuk.

Doormiddel van een klimmuur wordt de haantjescultuur binnen ABN Amro op angstaanjagende manier gesymboliseerd. Als aan het eind van de voorstelling de acteurs bungelend aan een touw voor dood aan het decor hangen, is het duidelijk dat het vallen van een bank geen saaie aangelegenheid is. Door te spelen met licht, het kantelen van muren en felknipperende beurscijfers wordt het stuk emotioneel, spannend en grauw.

Een toneelstuk dat zeker de moeite waard is en niet alleen voor economen of krantlezers die ABN Amro de afgelopen jaren op de voet hebben gevolgd, maar zeker ook voor fans van goed acteerwerk, mooie decors en sterke dialogen.