Eilandverhalen

Ameland is een eiland en eilanders hebben verhalen. Sterke verhalen. Wij verzamelden ze, schreven ze op en brachten ze uit in boekvorm.

 

Tijdloze verhalen, die met de jaren in details veranderen. Geleidelijk, elke generatie voegt er iets van zijn eigen wereld aan toe. Zeilboten krijgen een motor, wandelaars komen opeens op de fiets en waar vroeger vooral tabak en drank gesmokkeld werd, is dat nu hard drugs geworden. Wat blijft is het ontzag voor de zee, de onrust van jutters bij schepen in nood en aan het eind van de dag…. natuurlijk, het sterke verhaal in de kroeg.

– Introductie van het boek De Sterke Verhalen van Ameland.

 

Opdrachtgever voor dit boek was de familie Nobel die al meer dan een eeuw lang hun eigen likeur – Nobeltje – produceren en vanaf het eiland Nederland insturen. Het is aan hun eigen bar in hun eigen kroeg waar de verschillende generaties Nobel de eilandverhalen hoorden.

Altijd mond op mond. Opgeschreven werden ze nooit totdat de familie besloot ons op het eiland uit te nodigen om een boek te schrijven waar de aller sterkste in staan.

Het boek is te verkrijgen bij vele slijterijen in Nederland én natuurlijk op Ameland zelf.