Liever een kraakpand dan een tentenkamp

In Athene laten vluchtelingen de erbarmelijke tentenkampen links liggen. Ze kiezen voor kraakpanden. Tot woede van fascisten die aanslagen plegen.

Foto’s van Johannes De Bruycker.

Schaterlachend steppen twee Syrische zusjes rond in de kinderkamer van Notara 26, een voormalig overheidskantoor in het hart van Athene dat door anarchisten is gekraakt. De twee meisjes koersen steeds opnieuw op de felblauwe muur af en gooien pas op het laatste moment hun stuurtjes om. Elke keer dat ze de botsing op het nippertje hebben vermeden, kijken ze vanonder lila hoofddoekjes met twinkelende ogen de kamer in.

Voor nieuwkomers valt niet het gelach, maar de penetrante geur van verschroeid plastic en verbrand hout op. Notara 26 wordt door migranten bewoond. Twee maanden geleden vlogen hier om vijf uur ‘s nachts molotovcocktails en gasbommen door de ruiten. Het werk van fascisten, weten de vrijwilligers en vluchtelingen die sindsdien alert zijn en om beurten ‘s nachts de wacht houden.

Dit verhaal verscheen op 22 oktober in Het Parool en is tevens te lezen op Blendle.

jdb_tcj_athens2016-8